Tervetuloa suomalaisten laatukenkien maailmaan

Topman tuotemerkin kehitys jatkuu 

FINNUMBERTO OY:n  toimesta

www.finnumberto.fi


Hyvin hoidetut kengät huomataan

Säännöllinen ja huolellinen hoito pitää kenkäsi siisteinä ja pidentää niiden käyttöikää. Eri pintamateriaaleille on toki omat erikoishoitotuotteensa ja niksinsä, mutta perusohje on sama: suojaus, puhdistus, pinnan uudistaminen ja lepo. 


1. Suojaus

Uudet kengät on suojattu tehtaalla ennen ensimmäistä käyttökertaa. Laadukas suoja-aine kyllästää pinnan vettä ja likaa hylkiväksi sekä ehkäisee suolaraitoja ja parantaa lämmöneristävyyttä. Muista, että suoja-aine kuluu käytössä, joten käsittele kenkäsi säännöllisesti.

Pintanahka

Levitä kengän pintaan joko tavallista kenkävoidetta tai paremman kosteussuojan saamiseksi nahkarasvaa. Voit myös käyttää kyllästesuihketta. Tee suihkutustyö ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa.

Mokka- ja nupukkinahka

Nupukki- ja mokkanahkaiset kengät likaantuvat helpommin kuin nahkakengät. Puhdista kenkä liasta ja kuivata. Suihkuta pinta runsaalla kyllästys- tai suoja-ainekerroksella ja uusi käsittely tarvittaessa.

Kiilto-/lakeerinahka

Suoja-aineet eivät sovi lakeeri- ja muovipintaisiin kenkiin. Kiiltävä pinta kuitenkin hylkii itsessään tehokkaasti likaa ja kosteutta.

2. Puhdistus

Kuivaa sekä puhdista kenkien pinta ja pohja aina käytön jälkeen. Nupukki- ja mokkanahkaiset kengät likaantuvat helpommin kuin pintanahkakengät, joten ne tarvitsevat erityistä huolenpitoa.

Pintanahka 

Puhdista pöly, kura ja muu lika jokaisen käyttökerran jälkeen joko kenkäharjalla tai kostealla liinalla. Vaikeasti irtoava lika lähtee parhaiten siihen tarkoitetuilla erikoisaineilla.

Mokka- ja nupukkinahka

Anna kuratahrojen kuivua rauhassa ja harjaa ne sitten kevyesti pois. Käsittele kenkä säännöllisesti mokkakumilla tai -harjalla, joka puhdistaa pinnan liasta ja pölystä säilyttäen materiaalille ominaisen kauniin eläväisen nukkapinnan. 

Kiilto-/lakeerinahka

Pyyhi kiiltonahkakengät aina käytön jälkeen pehmeällä kankaalla ja poista mahdolliset tahrat nihkeällä kankaalla.


3. Pinnan uudistaminen

Aito nahka on kestävä ja hengittävä materiaali, jonka ulkonäkö usein vain paranee käytön myötä. Kuluneenkin nahkakengän pinta voidaan palauttaa oikeanlaisella tuotteella hyvännäköiseksi. Käytä hoitoainetta vain puhtaalle ja kuivalle pinnalle.

Pintanahka

Levitä hoitoaine pyörivin liikkein sienellä tai pehmeällä harjalla. Kenkärasvaa voit käyttää paksummin pohjan ja kengän väliseen saumakohtaan. 

Anna hoitoaineen kuivua muutamasta minuutista pariinkymmeneen minuuttiin, jonka jälkeen kiillota pinta pehmeällä villa-, flanelli- tai puuvillaliinalla.

Markkinoilta löytyy myös pikakiillokkeita, jotka ovat käteviä etenkin matkoilla. Niiden sisältämä silikoni kuitenkin kuivattaa ja harmaannuttaa nahan pintaa, joten älä käytä niitä säännöllisesti.

Mokka- ja nupukkinahka

Elvytä kulunut mokkapinta mokkaharjan metalliharjaksilla. Voit käyttää melko koviakin otteita – tarkoitus on avata tiiviiksi painunut pinta uudestaan nukkaiseksi. 

Jotkut nupukkilaadut kestävät jopa hienolla hiekkapaperilla hiomista. Kulunutta väriä voit uudistaa värillisellä hoito-suihkeella.

Älä kuitenkaan käytä kenkäharjaa, jolla on kiillotettu pintanahkaa, ettei harjaan jäänyt kenkävoide tartu mokan pintaan.

Kiilto-/lakeerinahka 

Levitä pintaan kostealla kankaalla kiiltonahalle tarkoitettua erikoishoitoainetta ja kuivaa sen jälkeen kengät huolella. Käsittele yksi kenkä kerrallaan, sillä hoitoaine ei saa kuivahtaa ennen kiillotusta.


4. Lepo

Puhtaana ja kuivana pitäminen ovat kaiken A ja O. Hanki kenkiisi parit irtopohjalliset, joita vuorottelet ja tuuletat välillä. Jos kärsit runsaasta hikoilusta, käytä hyvälaatuisia sukkia ja hajunsyöjiä. Lisäsuojaa saat kengille tarkoitetusta deodorantista, joka raikastaa ja desinfioi ehkäisten samalla jalkasienimikrobien kasvua. 

Säilytä kengät ilmavasti ja tilavasti joko laatikossaan tai tilavasti kenkähyllyllä. Kengät pysyvät jämptisti mallissaan, kun pidät niissä kenkälestiä. 

Kenkien hoito